Magasinsgatan 2 / Ekebygatan 1

Nedan en kortare beskrivning av bouppteckningen efter Bergmästare Gustaf Billow som huserade i Bergshauptmannen 3 under en period med sin familj

Nedan ett brev samt ett antal äldre interiörfoton som visar hur det en gång såg ut

Ny information angående fastigheten på Ekebygatan 1/ Magasinsgatan 2 med koppling till familjen Heberle

Genom ett generöst erbjudande har vi fått ta del av några fina bilder och dokument relaterade till Marie Heberle som bodde i denna fastighet mellan åren 1924 och 1927. Marie Heberle var syster till August och Wilhelm Heberle som spelat en viktig roll i Silvergruvans historia. Personen som erbjudit oss dessa bilder och dokument heter Ingemar Perup. Hans mormors moster var Marie Heberle. Hon hyrde bostad i detta hus och hyresvärden hette Axel Hedberg, från Stäfre i Salbohed. Vi bifogar en kopia på det hyresavtal som reglerade hyran för Marie Heberle. Vi tackar Ingemar Perup så hjärtligt för att han erbjudit oss detta.

Tidig bild på fastigheten
Marie i hemmet i Sala
Hyresavtal mellan Marie Heberle och Axel Hedberg, Stäfre Salbohed
En gammal bild tagen av Wilhelm Heberle på familjen, okänt vilka som finns med på bilden. Det är en bild tagen med en så kallad ”Geheim Camera”, som var en tidig version av en typ av spionkamera. Det är osäkert var bilden är tagen och har troligen inte någon koppling till fastigheten på Magasinsgatan.

Trevlig läsning för den som vill fördjupa sig

För den som är intresserad av vad familjen Heberle uträttade i Sala så finns en nyligen publicerad bok skriven av Niklas Ulfvebrand med titeln ”Från sand till silver”. Den ger en mycket fin beskrivning av August och Wilhelm och deras framgång med att utvinna silver ur gammalt hyttavfall.