Magasinsgatan 7

Bostadshuset på Magasinsgatan 7, Bergwerdien 4, sägs vara flyttat till tomten från Fläckebo efter den stora branden i Sala 1736 och har i vissa artiklar kallats ”Fläckebogården”. Det var ursprungligen ett flerfamiljshus och vilar på en torpargrund och har en mindre valmad källare. Stommen är av timmer, fasaden klädd med liggande och stående träpanel och det valmade taket täcks av enkupigt tegel och i östra takfallet finns en kupa. Så kallade ”gesimser” och pilasterliknande knutlådor ger gatufasaden en rik artikulering. En ombyggnad skedde 1926-27 och senare 1974-76. Uppvärmningen sker huvudsakligen genom fjärrvärme. I huset finns även fem kakelugnar och en Bergslagskamin. I köket finns en äldre vedspis med bakugn och spiskåpa.

På tomten finns ytterligare ett bostadshus med två rum från 1700-talets andra hälft, idag inredd som en gästlägenhet. I samma länga finns också ett garage med plats för en bil. Vidare finns ett uthus som tidigare varit ett stall och som på 1990-talet var tygaffär. Idag är detta inrett som en slöjdlokal och inrymmer också en vedbod.

Nysopad Magasinsgata april 2021

Ett litet reportage ur Sala Allehanda

Angående en arkeologisk undersökning Magasinsgatan 7 vid anslutning till fjärrvärmenätet

Målning och beskrivning av Bo Svärd med utsikt från smeden Sixten Nordins tomt på Magasinsgatan 3, 1974. ”När kyrkklockan slog tre ropade grannfrun, fru Lindman i Magasinsgatan 5, över smeden på kaffe. Då tog han sig över planket via kaffestegarna, nere till höger på bilden”. Det gula huset i mitten på bilden är Magasinsgatan 7.